Familjen Öbergs fjällpärla

Kundreportage Talltoppen

Familjen Öberg är bosatta vid kusten men tillbringar var och varannan helg i Tänndalen där deras nybyggda Talltoppen fritidshus är beläget.

Sommartid blir det en hel del mountainbike och kajakpaddling medan hösten erbjuder goda tillfällen för fågeljakt, allt som oftast då tillsammans med hunden Taco.

– Vintertid åker hela familjen både löparskidor, slalom samt att vi med glädje går på tur, säger Bjarne.

– Vi har alltid spenderat mycket tid i fjällvärlden och insåg vid en tidpunkt att det var dags skapa sitt eget fritidsboende där både porslin och sängkläder var ens egna vid vart besök. Inte minst våra två döttrar värdesätter detta, berättar Linda.

Nytt och fräscht

Efter en tids försök att finna ett passande befintligt hus till salu lade de ner det projektet då de kände att det är svårt att hitta precis det som man önskar. Istället beslutade de för att bygga ett helt nytt och fräscht fritidshus från grunden.

– Att det blev just Jörnträhus var absolut inte självklart från början, vi hade två-tre liknande alternativ att ta ställning till men på grund av möjligheten att justera och påverka husets utformning samt ”magkänslan” avgjorde det hela till Jörnträhus fördel.

– Just känslan av att bo i ett riktigt timmerhus är svårslaget, bara vetskapen om att det är massivt furutimmer som bär upp hela konstruktionen är lite speciell och bidrar naturligtvis till den genuina upplevelsen man får, inte minst i den här omgivande miljön.

Flertalet önskemål

Talltoppen är modifierad utefter flertalet önskemål de hade, bl a så är den något förhöjd samt att de har fått en rymlig farstukvist vilken är perfekt när både ytterkläder och skidutrustningar alltid kräver stor utrymme vid förvaring.

Möjligheten att få ritningsförslag och variationsmöjligheter presenterat snabbt från Jörnträhus är nog det som de har värdesatt mest under processen.

– Är man väl inne i tankegångarna och kommer upp med nya idéer känns det tryggt veta att de tas omhand omedelbart, säger Bjarne.

– Det är till största delen lokala entreprenörer som byggt och färdigställt fritidshuset men målningsarbeten och tapetsering har vi gjort själva vilket varit både roligt samt sparat en del kostnader, säger Linda.

Levereras komplett

Eftersom husbyggsatsen levereras komplett har byggmaterialet funnits på plats vid byggplatsen vilket gjort det enkelt för byggarna att snabbt kunna färdigställa huset.

– Vi tillbringar mycket mer tid i fjällen nu efter det att vi skaffat vårt egna och personliga fritidshus, företrädesvis under höst och vintermånaderna. På sommaren är det fortfarande vid kusten vi vistas mestadels, detta är förmodligen mer myggrelaterat än bostadsrelaterat, avslutar Bjarne.

Specialanpassat fritidshus

Familjen Öberg utgick från husmodell Talltoppen när de skräddarsydde sitt hus.