fbpx

Kan man bygga ett stort fritidshus själv?

Fritidshus Strycksele XL husbyggsats Jörnträhus Kundreportage Byggnation 1

Kundreportage Strycksele XL

Kan man bygga ett stort fritidshus själv?

Ja, enligt självbyggarna Roland och Barbro Nystedt fungerar detta alldeles utmärkt såvida man har kunskap, intresse och inte minst tid avsatt för detta.

Med nära 40 mil mellan bostaden utanför Umeå och fritidshuset i Joeström i närheten av Tärnaby/Hemavan gäller det dock att planera sina arbetsinsatser.

– Att det blev just Strycksele XL berodde nog mest på att det uppfyllde de allra flesta av våra önskemål gällande planlösning och utformning för ett fjällhus. Stora fönsterpartier som sprider ljus främst i kök och allrummet är väl det tillsammans med ryggåstakets höjd det som utmärker modellen mest, förklarar Barbro.

– Med fjällvärldens panorama utanför fönstret sitter man nöjd på första parkett, fortsätter Barbro.

Lättare resa

– Vi har tagit hjälp vid grund- läggning samt husbyggsatsens montage men i övrigt har vi tillsammans med lokala entreprenörer bygga detta i egen regi, säger Roland.

– Det hjälper absolut att kunna grunderna och förstå de olika momenten men mycket kan de allra flesta lösa själv inte minst målning och tapetsering påpekar Roland. Angående konstruktion och utförande fick vi mycket information från Jörnträhus innan vi satte igång så vi har nog haft en lättare resa än många andra självbyggare, detta tillsammans med mitt egenintresse för husbyggnation vilket nog också hjälpt till.

– Husbyggsatsen anlände i juli och vi räknar med att kunna ”flytta in” under påsken om allt går enligt planen, säger Barbro.

– Känslan av att vara med redan i planeringsstadiet till dess man själv monterar sista detaljen är en resa i sig som fler borde prova på, det ökar i alla fall känslan av att det är vårt hus och ingen annans, avslutar Roland.

Fantastisk utsikt

Det karaktär­istiska glaspartiet finner du på alla Strycksele­modeller.