fbpx

Fritidshuset med läckra detaljer och personlig touch

Fritidshus Stuga Hus Husbyggsats Skarudden Kundexempel Langnasudden Jorntrahus 8827 HiRes 3 Rundtur 360 ikon
KUNDREPORTAGE / SKÄRUDDEN

Fiskbensmönstrad altan, lekfull kombination av olika ytterpaneler, inbjudande skafferi, levande björkplywood som innertak och fondvägg – ja listan på unika och kreativa detaljer kan göras lång när Maria och Johan Marklund berättar om deras nybyggda fritidshus ute vid havet på Långnäsudden.

– Vår ursprungsplan var att vi skulle köpa ett fritidshus, men när vi hörde att det fanns tomter till salu här så bestämde vi oss för att bygga nytt istället och skapa vårt eget drömboende från grunden, berättar Johan när vi ska sätta oss ner vid bordet i allrummet för en fikastund.

– Vi ville verkligen sätta en helt annan prägel på fritidshuset än vårat hus i stan, fortsätter Maria.

Maria och Johan tipsade några nära vänner om området och vips så blev de också närmsta stuggrannar. Även dom valde Jörnträhus som husleverantör. Båda familjerna föll för konceptet med hus som byggsats. Fördelen dom såg var enkelheten med att snabbt få upp ett regntätt hus som man sedan kan vidareutveckla inomhus.

»Som snickare blir man också imponerad av millimeter­passningen.«

– Vi föll för husmodellen Skärudden och tillsammans med Jörnträhus så anpassade vi efter våra önskemål om högre tak i allrummet, mer tilltagna ytor och med extra dörr från badrum till altan, säger Maria. Huset smälter verkligen in i omgivningen – kanske på grund av dess speciella form och panelvalet vi gjorde, inflikar Johan.

– Som snickare blir man också imponerad av millimeter­passningen som Jörnträhus byggelement har. Tack vare det och noggrant grundarbete så tog det bara tre timmar att montera garaget och på åtta timmar fick vi huvudbyggnaden tät. Jobbet gjordes på två personer och en kranbilförare. Det känns skönt att sedan kunna fortsätta allt jobb inomhus i lugn och ro, fortsätter Johan.

ÅTERSPEGLA NATUREN

Johans bakgrund som snickare och Marias intresse för inredning och design återspeglas i alla rum när vi vandrar runt i huset och får byggteknik, detaljer, material- och färgval presenterat av paret.

– Det som vi kanske är mest stolta över inomhus är valet av björkplywood i taken och som fondväggar. Vi ville få kopplingen med naturen utanför och det tycker jag vi lyckades med i och med detta val, förklarar Johan.

»Vi ville ha ett walk-in-skafferi i vårt kök och det fick vi.«

– Då husmodellen erbjuder ett stort ljusinsläpp med stora fönsterpartier så kände vi att varma och jordnära färger passade bäst för att skapa mer ombonat och mysig stugmiljö, förklarar Maria.

I allrummet, tillika köket, så fastnar vi ett tag vid det egendesignade skafferiet.

– Vi ville ha ett walk-in-skafferi i vårt kök och det fick vi – även fast det var på gränsen att vi skulle rymma det. Jag tycker vi lyckades rätt bra ändå, säger Maria stolt medans Johan öppnar dörrarna och visar upp.

FISKBEN BÅDE INNE OCH UTE

När det är dags att ta klivet ut ur huset och fortsätta rundvandringen så gör vi det via den tilltagna öppningen från allrummet. Här ser vi verkligen spår av Johans snickarglädje och Marias kreativitet. Vi imponeras av den sömlösa övergången från fiskbensmönstrat parkettgolv till ett lika fint mönstrat altandäck. Altanen är ett pågående projekt men som till stora delar är klart.

– Det är ju tur att Johan har förkärlek till pussel när man tar sig an att skapa en altan som denna, säger Maria med ett leende.

– Precis, skrattar Johan till och fortsätter, viktigt är också att regla tätare än vid ett vanligt altanbygge, plus märka ut centrum för varje rad av fiskben då blir det lättare att hålla riktningen.

»Det är ju tur att Johan har förkärlek till pussel.«

FLER SPÄNNANDE PROJEKT

Utomhus så ser vi också kombinationen av olika ytterpaneler på de två huskropparna. Delen med allrummet har en mörkgrå jalusipanel som är unik för Jörnträhus och den andra huskroppen har en liggande bred panel målad i vitt.

– Först tänkte vi gå på jalusipanel för hela huset, men med lite eftertanke så kände vi att huset blev mer tilltalande med att kombinera två olika. Vi bad projektörerna på Jörnträhus rita upp ett förslag – som vi också föll för, förklarar paret.

Maria och Johan berättar vidare om deras framtidsplaner och vad som kommer växa fram mer på tomten.

– Förutom att vi börjat bygga ett utekök och förberett för en bubbelpool så kommer vi också sätta upp en attefallare som de två barnen kan använda. Vi komme också att bygga ett litet poolhus som också går använda till uterum för middagar eller bara avkoppling.

Vi avrundar den inspirerande husvisningen ute på altanen vid uteköket då det börjar närma sig middagstid. Vi tackar våra husvänner för deras gästfrihet och för alla bygg- och designtips som vi fått ta del av.

JTH Ikon 360 Green

DETALJER

Tak och fondväggar

Valet att använda sig av kvistfri lätt mjölkad björkplywood skapar en trevlig harmoni med naturen utanför.

Fritidshus Stuga Hus Husbyggsats Skarudden Kundexempel Langnasudden Jorntrahus 8807 HiRes 1

Att fälla in spotlight på väl valda ställen skapar både en bra funktion men även dynamik i huset.

Fritidshus Stuga Hus Husbyggsats Skarudden Kundexempel Langnasudden Jorntrahus 8753 HiRes 1

Här ser vi exempel på fondvägg i kombination med kaminen i allrummet.

DETALJER

Färg och form

Ett noggrant val av färg och material gjorde att de olika rummen och utemiljön blev unika på sitt sätt.

Fritidshus Stuga Hus Husbyggsats Skarudden Kundexempel Langnasudden Jorntrahus 8556 HiRes 1
Fritidshus Stuga Hus Husbyggsats Skarudden Kundexempel Langnasudden Jorntrahus 8968 HiRes 1

DETALJER

Ytterpanel

Kombinationen av liggande panel och Jörnträhus egna jalusipanel ger huset en härlig karaktär.

Fritidshus Stuga Hus Husbyggsats Skarudden Kundexempel Langnasudden Jorntrahus 8981 HiRes 1

Huskroppen med sovrum, hall och badrum är klätt i liggande bred vit panel.

Fritidshus Stuga Hus Husbyggsats Skarudden Kundexempel Langnasudden Jorntrahus 8948 HiRes 1

Jalusipanelen gör att huset smälter in i omgivningen och dagens skiftande ljus ger den olika karaktär.