fbpx

Vi vågar prova och lär oss efterhand

Villa Fritidshus Husbyggsats Vinkelhus Blockhus Jorntrahus Kundexempel Lovlund Svanstrom 2020 11 2
KUNDREPORTAGE / SVANSTRÖM

– Det är viktigt att stanna upp och njuta ibland under bygg­processen, säger Ida och Filip Almlöf som bygger sitt drömhus i Lövlund, en mil utanför Skellefteå.

– När vi installerat de infällda boxarna till ljud­anläggningen färdigt firade vi med hamburgare och festis till kvällsfika, berättar Filip. Vi satt på våra plaststolar och tittade ut över ängarna. Det var en härlig känsla, fortsätter Ida.

Läget med den vackra utsikten över ängar och Klintforsån som rinner förbi i bakgrunden, tilltalade paret när de bestämde sig för att bygga. De hade först bestämt sig för en annan tomt, men där fick de inte bygga som de ville, då den låg för nära strandskydd och åkermark. Valet föll på en annan tomt som gav bättre förutsättningar för den enplans­villa i vinkel som de fastnat för.

»Vi har bara gjort två anpass­ningar, vi var så nöjda med grund­utförandet.«

FÅ ANPASSNINGAR

– Vi har bara ändrat två saker från ursprungs­ritningarna, och det var att förlänga huset en meter och flytta en dörr, berättar Ida.

De hade tänkt välja ett nyckelfärdigt hus men när de väl började titta på modeller så ville de ha ett lite ”roligare” hus än standard. Valet föll på Svanström från Jörnträhus som dels har en spännande utformning men som liksom många andra modeller från Jörnträhus går justera till en permanent­­bostad med små medel.

– Det är inte det största huset men man rymmer ändå så mycket och det är lagom för oss. Huset är luftigt och känns stort och vi ser fram emot att bo här, på landet men ändå nära stan, säger Filip.

De gör allt invändigt jobb utom VVS själva och gillar friheten det ger, att kunna ta många beslut efterhand byggandet fortskrider.

– Vi tycker mycket om modellen Svanström som står i en vinkel på 45°. Det är ett lagom stort hus som passar oss perfekt. Det enda vi skulle ändra på såhär i efterhand, är att anpassa vardags­­rummets utformning efter hur vi tänkt möblera, säger Ida.

RÖTTER FRÅN BYGDEN

Det låg nära till hands att välja Jörnträhus som husleverantör. Filip kommer från Jörn, hans syster har jobbat på Jörnträhus och hans kompis jobbar där just nu. Tomten ligger i Lövlund där Ida är uppvuxen, så de har båda rötterna med sig i husprojektet.

– När vi är i huset och tittar ut genom det stora fönstret känner vi ett lugn inför framtiden. Vi kan verkligen visualisera en färdig altan, träd som vajar och djur som går förbi på ängen. Vi ser fram emot alla härliga somrar här, utanför stan men ändå så pass nära, berättar de.

»Vi känner ett lugn inför framtiden. Vi visualiserar en altan och träd som vajar i vinden.«

DET ÄR NÄRA NU

– Det är svårt att veta exakt hur långt det är kvar innan vi kan flytta in, men det känns nära nu. Det är våtrum, golv och lister kvar men vi kan se hur slutresultatet kommer att bli, säger Filip.

Köket från Electrolux ingick i huset och står klart efter några anpassningar för att få det att kännas som sitt eget. Till taket har de valt falsat plåttak som passar bra till husmodellen Svanström.

– Det roligaste med att bygga huset har varit att få vara en del i det hela och lära sig så mycket på vägen. Jag kunde ingenting om att bygga hus när vi satte igång, men jag har lärt mig under processen. Jag vågar prova på saker på ett helt annat sätt nu, och det är riktigt roligt, avslutar Ida.