fbpx

Med passion för produktion

Fritidshus Med passion fran Jorn husbyggsatser villa hus byggare konstruktorer 3
PRODUKTIONSREPORTAGE

Att bygga ett hus för hand men med rationellt tänk och industriell effektivitet. Resultatet är hus som byggs i torr miljö men där varje skruv och träbit berörs av en mänsklig hand.

Men varför bygger man så här?
– På Jörnträhus vet vi att handen och ögat är fantastiska verktyg för att skapa den sista touchen och säkerställa kvalitet. Samtidigt ger en industriell produktionsmiljö förutsättningar för att kontrollera fukt och tillverka hus på ett hållbart sätt. Sen är det väl bara så vi är. Vi gillar att det är ett hantverk. Att vi får göra det så bra som vi själva skulle vilja ha det, säger Andreas Fällman produktionschef på Jörnträhus.

Alla Jörnträhus tillverkas i husfabriken i Jörn. Anläggningen är från början ett gammalt sågverk som breder ut sig över en markyta på 133 000 m² precis i kanten av samhället. Att ha en sådan stor anläggning placerad mitt i det norrländska skogslandskapet skapar unika förutsättningar.

– Vi använder inte alla tillgängliga ytor idag från det gamla sågverket så vi behöver aldrig oroa oss för platsbrist och det skapar goda förutsättningar för ett effektivt flöde. Det är därför vi kan hålla så bra leveranstider, fortsätter Andreas.

»Sen är det väl bara så vi är – vi gillar att det är ett hantverk.«

DET BÖRJAR PÅ RITBORDET

Bengt Jonsson har lång erfarenhet som A-projektör. Elvira Andersson är nyare i gamet men tillsammans med övriga konstruktörer och projektörer utgör de delar i ett starkt lag på Jörnträhus konstruktionsavdelning.

– Även om vi har typhus i katalogen så blir slutresultatet sällan så. Jag tror inte att vi har producerat något hus där vi inte lyssnat på kunden och gjort anpassningar utifrån deras behov. Det kan vara allt ifrån det lilla, en klädkammare som istället ska bli bastu till att förverkliga en helt unik dröm, berättar Bengt.

– Alla hus har sina egna förutsättningar. Kanske har man bygglov för 100 m² då fungerar det inte med en byggarea på 103 m². Men det går att lösa om vi flyttar in gaveln en bit och gör om extrarummet till en walk in closet, säger Elvira.

– I grund och botten handlar det om att lyssna och engagera sig, det går alltid lösa, säger Bengt.

PRODUCERAR DRÖMMAR OM ETT BRA LIV

I produktionen möter vi Roger Wikström och Daniel Sgier. Daniel är före detta polis med rötterna i Schweiz och flyttade till Jörn 2019 för att han sökte ett enklare liv tillsammans med sin fru och deras gemensamma intresse för draghundar.

– Att jobba på Jörnträhus passar mig perfekt. Här kan jag kombinera ett intressant jobb och vår stora passion tillsammans med hundarna.

– Vi är alltid ödmjuka inför för det faktum att vi producerar människors drömmar om ett bra och avkopplande liv, fyller Daniel i. Att Daniel flyttat från Schweiz till Jörn är ingen slump. Jörnträhus har lyckats attrahera en spännande blandning av rutinerade norrlänningar och människor från Storbritannien, Schweiz och Island. Det här skapar en härlig stämning och det är häftigt att höra engelska och tyska blandas med Jörnsdialekt, säger vd Mikael Lindberg.

»I grund och botten handlar det om att lyssna och engagera sig.«

UTVECKLING OCH MILJÖTÄNK

Att bygga kundanpassade fritidshusbyggsatser ställer stora krav på innovation och man måste älska problemlösning.

– Vi behöver hela tiden jobba med att hitta nya lösningar och utveckla vårt sätt att producera. Våra kunder brinner för att deras hus ska bli så bra som möjligt och vi måste hela tiden utvecklas för att göra ännu bättre husbyggsatser av ännu högre kvalitet, berättar Andreas.

Ett annat exempel på de krav som ställs på produktionen är företagets strävan att jobba hållbart.

– Att jobba hållbart ställer stora krav på produktionen och på vår inställning. Att minimera spill, sortera, återvinna och alltid använda hållbara råvaror är en utmaning, men det är väl som med allt annat, det krävs bara lite mer engagemang, avslutar Andreas.